Spaima șoferilor. Compania de asigurări cu cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru

Spaima șoferilor. Compania de asigurări cu cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru
Publicat: 03/09/2015, 12:42

Față de primul semestru din 2014, numărul petițiilor înregistrate și soluționate la ASF se află în scădere cu 13,4%, de la 5.889.

Din analiza petițiilor primite pentru primele zece societăți de asigurare care au consemnat cele mai multe astfel de cereri la ASF, patru au înregistrat scăderi în primul semestru din 2015, respectiv Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurări (-46,74%), Astra (-27,13%) și Omniasig VIG (-10,21%), potrivit unui comunicat al ASF.

Celelalte șase societăți de asigurare au înregistrat creșteri ale numărului de petiții în perioada analizată. Creșteri semnificative s-au consemnat la Asirom VIG (81,17%), Carpatica Asig (74,37%) și City Insurance (46,99%), cele trei societăți de asigurare însumând un procent de 34,27% din totalul petițiilor unice înregistrate în primul semestru din 2015.

Primele trei societăți de asigurare cu cele mai multe petiții, în primele șase luni ale anului au înregistrat cumulat un procent de 53,1% din numărul total de plângeri adresate ASF. Astfel, petițiile împotriva Astra au reprezentat 21,49%, cele împotriva Euroins 17,75% (905), iar cele contra City Insurance 13,86% (707).

„Dacă în anul 2014, un procent de 58,26% petiții era determinat de doi asigurători care aveau anumite practici incorecte, determinând nemulțumirea semnificativă a consumatorilor, în primul semestru din 2015 se constată o scădere semnificativă a acestora, raportat la primul semestru din 2014, de la 57,5% la 39,24%, ca urmare a măsurilor dispuse de către ASF (administrare specială la Astra și control inopinat pe petiții la Euroins, convocarea repetată în cadrul Direcției Protecția Consumatorilor a asigurătorilor cu probleme și instituirea, în cadrul direcției, a unui sistem de monitorizare)”, se arată în comunicatul ASF.

În cazul companiilor la care au fost constatate creșteri semnificative ale petițiilor, Asirom, Carpatica Asig și City Insurance, reprezentanții societăților au fost chemați pentru clarificări și s-au propus măsuri specifice activității de supraveghere și control.

Din analiza datelor raportate de către societățile de asigurare la ASF cele 5.100 petiții, analizate și soluționate în mod unic pe petent în primele șase luni ale anului, reprezintă 1,09% din numărul total de daune avizate de către asigurători (467.051) și 0,03% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârșitul perioadei analizate (15,46 milioane).

Aspectul cel mai reclamat de către petenți în primul semestru a fost neplata/plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răscumparare solicitate de către asigurați/păgubiți, în 4.328 de cazuri, acestea reprezentând un procent de 84,86% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condițiilor contractuale / Normelor RCA.

În primul semestru al anului, cea mai mare pondere o dețin petițiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 5.011, reprezentând 98,25% din total, în scădere cu 13,78% față de aceeași perioadă a anului 2014.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o dețin petițiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde, cu un număr de 3.687, reprezentând 72,29% din totalul perioadei analizate, în scădere cu 10,34% față de aceeași perioadă a anului 2014.

Pe segmentul asigurărilor obligatorii RCA și Carte Verde, cele 3.687 petiții înregistrate și soluționate în primul semestru reprezintă aproximativ 0,09% din numărul contractelor RCA încheiate (4.020.771) și, respectiv, 2,75% din numărul dosarelor de daună RCA avizate și nelichidate (133.695), conform datelor raportate de către asigurători la ASF și prezentate de către direcția de specialitate.

Din cele 5.100 petiții, la un număr de 3.057 petiții, reprezentând 59,9% din totalul din primul semestru, s-a putut determina soluții favorabile petenților. Dintre petițiile finalizate în favoarea petenților, 70,9% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenți, în dosarele de daună deschise.

Pentru piața pensiilor private, ASF a primit 769 de petiții în primul semestru, reprezentând un procent de 0,0113% dintr-un număr total de 6,78 milioane participanți înregistrați la data de 30 iunie. Dintre acestea, un număr de 727 petiții au reprezentat solicitări de informații privind apartenența la fondul de pensii private și alte informații despre sistem, iar 42 petiții au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate.

ASF notează că în total a primit în primul semestru un număr total de 9.206 de petiții, dintre care 87,91% au fost înregistrate în sectorul Asigurărilor-Reasigurărilor (8.093), 8,55% în sectorul Pensiilor Private (769), iar 3,74% în sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare (344). Dintre petițiile care au vizat piața asigurărilor au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate 5.100 petiții transmise de către asigurați/păgubiți. Numărul total de petiții include și: reveniri/completări la petiții deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competență a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcții de specialitate din cadrul ASF și care au fost predate acestora, petiții care au fost clasate, precum și solicitări de informații care au fost analizate și soluționate separat.

Consiliul ASF a cerut săptămâna trecută intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile. Acționarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×